Indhold
Samarbejdsvanskeligheder
6 gode råd til at forebygge samarbejdsvanskeligheder
Samarbejdsvanskeligheder på arbejdspladsen er næsten umulige helt at undgå – og kan oveni være en stor udfordring at håndtere og løse.
Problemerne i samarbejdet med en eller flere kollegaer bliver desuden kun tydeligere af, at vi som oftest er nødt til at kommunikere og samarbejde på daglig basis – og hvad gør man så?
Hvis problemerne ikke bliver håndteret…
For hvis ikke problemerne bliver håndteret i tilstrækkelig grad, kan de ikke alene få store personlige konsekvenser i form af dårlig trivsel på arbejdspladsen. Konsekvenserne kan også være alvorlige i form af lav produktivitet, kreativitet og motivation.
Hvis du har problemer med at samarbejde med en eller flere kollegaer, får du i de næste afsnit 6 effektive råd, der kan hjælpe dig med at overvinde udfordringerne.
Rigtig god fornøjelse!
Brug 3 min. og få 7 super tips: Bliv ekspert i trivsel på arbejdspladsen her.
6 råd til dig
Samarbejdsproblemer: 6 råd til at forebygge vanskeligheder i samarbejdet
Oplever du og kollegaerne samarbejdsproblemer, gentagne misforståelser, irritation, kritik og konflikter i det daglige arbejde? Ja, så er arbejdsmiljøet i jeres organisation under alvorligt pres.
Og så skal der fokus på at løse samarbejdsproblemerne – med det samme!
Ledelsen på din arbejdsplads har et kæmpestort ansvar for både at forebygge og løse eksisterende samarbejdsvanskeligheder, dårlig kommunikation og andre udfordringer blandt de involverede parter.
Dog har medarbejderne også et ansvar for egen adfærd, kommunikation og bidrag til et godt samarbejde på arbejdspladsen. Og allerhelst inden uenigheder resulterer i et vanskeligt og drænende samarbejde. Eller en decideret konflikt mellem kollegaer.
I de følgende afsnit får du 6 effektive råd til – som medarbejder – at forebygge samarbejdsrelaterede problemer på din arbejdsplads:
Brug 3 min. og få 7 konkrete råd: Bliv ekspert i at løfte dit teamwork her.
1. Kommunikér regelmæssigt og åbent
En af de bedste måder at forebygge samarbejdsrelaterede problemer på er ved at beslutte at kommunikere regelmæssigt og åbent med dine kolleger.
På den måde kan I holde hinanden opdateret om, hvad I arbejder med, hvad jeres planer er – og hvilke udfordringer I måske står over for.
Åben kommunikation skaber også tillid mellem kolleger, hvilket er afgørende for et godt samarbejde.
Brug 3 min. og få 9 tips til fælles succes: Bliv ekspert i team performance her.
2. Sørg for at pleje jeres fællesskab – I er på samme side!
Et andet vigtigt tip til at forebygge samarbejdsvanskeligheder er at sørge for, at pleje fællesskabsfølelsen på arbejdspladsen – med en indbyrdes forståelse af at alle er på samme side. Bogstaveligt talt.
Det betyder fx, at du har en følelse af et fælles formål og en fælles retning med dine kolleger – og at du er villig til at samarbejde for at nå disse mål.
Brug 3 min. og få en genial samarbejdsøvelse: Læs om Chain Reaction her.
3. Vis respekt for hinanden
Et godt samarbejde i organisationen kan ikke opnås, uden at alle involverede parter viser hinanden gensidig respekt.
Dette omfatter fx – og helt lavpraktisk – at medarbejderne møder til aftalt tid og ikke at afbryder hinanden på møder. Ligesom alle medarbejdere skal afholde sig fra krænkende adfærd, sladder og rygtespredning.
Respekt omfatter også forståelse for og accept af, at vi alle har forskellige baggrunde, erfaringer og måder at arbejde på – og at vi kan lære af hinanden.
Brug 3 min. og styrk jeres teamwork: Få 10 gratis tillidsøvelser her.
4. Søg fælles fodslag
I mange tilfælde kan samarbejdsproblemer og konflikter løses ved ganske enkelt at finde fælles fodslag – med andre ord, ved at blive enige om en vej fremad, som alle kan leve med.
Hvis du og dine kolleger har svært ved at nå til enighed, kan det være nyttigt at søge hjælp hos en leder, mediator eller coach, som konstruktivt kan lette processen.
Brug 3 min. og få værdifuld viden: Bliv ekspert i hvad teamudvikling er her.
5. Vær opmærksom på din egen rolle i samarbejdsproblemerne
Som en del af et team eller en afdeling af medarbejdere er det vigtigt at være opmærksom på din egen rolle i samarbejdet.
Særligt i forhold til hvad du konkret kan gøre for at bidrage til et godt samarbejde. Baseret på en konkret vurdering af hvordan din egen adfærd påvirker samarbejdet.
En god måde at få indsigt i de faktiske omstændigheder på er ved at bede om feedback fra dine kolleger – enten uformelt eller ved hjælp af en struktureret feedback model.
Brug 3 min. og få 3 super råd: Bliv ekspert i samarbejde på arbejdspladsen her.
6. Fokuser på fremtiden – ikke på fortiden
Når du har oplevet problemer i samarbejdet med kolleger, kan det være fristende at dvæle ved, hvad der gik galt – og hvem der havde skylden. Baseret på mere eller mindre saglige grunde.
Det er imidlertid langt mere produktivt – og vil hjælpe med at forebygge yderligere problemer – hvis du fokuserer på fremtiden. Heraf på hvad du i praksis kan gøre for at forbedre samarbejdet fremover.
Det kan fx være at holde regelmæssige møder for at drøfte jeres samarbejde – eller at blive enige om et sæt enkle regler, som alle kan og vil følge.
Brug 3 min. og få ny viden: Få et bedre teamsamarbejde med teambuilding her.
Få målrettet hjælp
Styrk samarbejdet i et godt arbejdsmiljø
Du har læst om samarbejdsvanskeligheder på arbejdspladsen – og nogle af de konsekvenser de ofte fører med sig for medarbejderen og organisationen.
Med dig har du også fået 6 konkrete tips til at forebygge samarbejdsrelaterede problemer og konflikter – og skabe et bedre arbejdsmiljø for alle medarbejdere.
Vi har værktøjerne til dig!
Hver dag hjælper vi teams, ledere og medarbejdergrupper med at styrke deres indbyrdes kommunikation og samarbejde.
Fx gennem sjov og lærerig teambuilding kombineret med DISC personprofiler.
Kontakt os i dag – bliv ringet op her.
Bliv ringet op
Få et gratis opkald fra:
Jesper, GoTeam.dk
Vi taler om dine ønsker og behov
Du modtager et konkret oplæg
Vi tales ved om lidt
Opkaldstider: Alle hverdage 9-17.
FAQ
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er samarbejdsproblemer?
Samarbejdsproblemer – eller samarbejdsvanskeligheder – på arbejdspladsen er som oftest resultatet af forskelle mellem to eller flere personer.
Disse forskelle kan fx dreje sig om idéer, værdier eller mål.
Du kan læse mere om samarbejdsvanskeligheder og få 6 forebyggende råd her.
Hvorfor opstår der samarbejdsproblemer?
Samarbejdsrelaterede problemer opstår ofte på arbejdspladsen, fordi kollegaer er nødt til at stole på hinanden for at få opgaverne løst.
Tillid til hinanden kan dog være vanskelig at have. Særligt hvis der er for store forskelle i den måde, medarbejderne arbejder på – og hvad de forventer af hinanden. Eller hvordan de kommunikerer.
Du kan læse mere om samarbejdsvanskeligheder og få 6 forebyggende råd her.
Hvad er afgørende, når man står over for samarbejdsproblemer?
Når man står over for samarbejdsproblemer på sin arbejdsplads, er det afgørende at forstå problemets karakter og søge løsninger, der håndterer den egentlige årsag.
At håndtere samarbejdsvanskeligheder kræver som oftest en fokuseret indsats fra både ledelsen og medarbejderne – med det formål at komme videre og skabe et sundt arbejdsmiljø for alle parter.
Du kan læse mere om samarbejdsvanskeligheder og få 6 forebyggende råd her.
Hvordan løser man samarbejdsproblemer?
Der findes en række måder at løse samarbejdsrelaterede problemer og konflikter på.
Fx gennem åbne og konstruktive samtaler om problemet eller konflikten, finde et fælles grundlag eller søge hjælp hos en leder, mægler eller coach.
Det er også vigtigt, at medarbejderen er opmærksom på sin egen rolle i samarbejdet og den konkrete sag – og fokuserer på fremtiden i stedet for at dvæle ved tidligere problemer.
Du kan læse mere om samarbejdsvanskeligheder og få 6 forebyggende råd her.
Kilder og referencer
smallbusiness.chron.com: How Can a Lack of Cooperation Affect the Productivity in a Workplace?
blogs.scientificamerican.com: Why Is Cooperation So Difficult in the Workplace?
bizfluent.com: What Can a Lack of Cooperation Affect in the Workplace?
teambonding.com: How to Improve Cooperation in the Workplace